TIPS SIHAT :: PENGAMBILAN AIR DALAM SEHARI


70%
bumi diliputi air, begitu juga dengan tubuh kita. Jadi sekarang saya nak kongsikan satu ilmu yang berguna iaitu bagaimana mahu mengira pengambilan air untuk badan kita dalam sehari. Ada orang cakap lapan gelas sehari, tapi apakah sukatan sebenar lapan gelas tersebut?. Sukatan untuk segelas air ialah 8 ounces.

Ok, sebenarnya pengambilan air untuk setiap individu itu berlainan dari seorang ke seorang yang lain. Ianya lebih signifikan dengan berat badan individu tersebut. Bagaimana mengiranya, ikut langkah - langkah ini:-
 • Mula - mula timbang berat badan, catat pada satu kertas putih berat dan ambil kalkulator darabkan berat anda dalam kiraan pounds. Lihat pengiraan dibawah:-

Berat Saya = 57 KG
1 kg = 2.205 pounds

Berat Saya dalam pounds = 57 x 2.205 = 125.69 pounds


 • Jadi Berat Saya dalam pounds ialah 126 ( setelah dibundarkan ). Kemudian nombor ini dibahagiakn kepada 2 untuk mendapat nilai air yang perlu diambil dalam kiraaan ounces.
126 / 2 = 63

 • Maka pengambilan air untuk tubuh saya setiap hari bagi berat badan 57 KG ialah, 63 ounces sehari. Untuk dalam kiraan gelas pula ialah:
-1 gelas air = 8 ounces
Jadi
63 ounces / 8 ounces = 8 gelas sehari

 • Oleh kerana negara Malaysia tidak menggunakan kiraan dalam ounces, maka kita tukarkan ia dalam unit liter. Pengiraan dalam unit liter ialah:-

1 liter = 33.82 ounces
Maka
63 ounces / 33.82 = 1.86 liter air

 • Oleh itu pengambilan air sehari untuk tubuh saya semasa berat 57 Kg, dalam pengiraan liter ialah 1.86 liter air dan dalam kiraan gelas ialah 8 gelas.
Jawapannya disini, sememangnya tubuh kita memerlukan sekurang - kurang 8 gelas air sehari atau 1.5 liter air tetapi jangan melebihi 4 liter sehari ( kerana pengambilan air yang berlebihan boleh menyebabkan buah pinggang mengecut ), namun ia juga bergantung kepada faktor - faktor lain antaranya dari segi diet permakanan, dari aktiviti harian, cuaca setempat malah dari sudut kesihatan semasa anda.

Persoalannya sekarang, apakah tanda - tanda tubuh iu kekurangan air?, disini saya sertakan antara tanda - tandanya :-

 1. Apabila anda berasa dahaga.
 2. Kelesuan tubuh, terutama pada cuaca panas.
 3. Kekeringan pada bibir dan kulit.
 4. Pening kepala atau terasa ingin pitam.
 5. Pembuangan air kecil yang sedikit dan kotor.
 6. Perut terasa kosong walaupun sudah makan.
Apa yang menariknya pengambilan air turut juga menjadi satu pelan diet yang berkesan. Pastikan 30 minit sebelum mengambil hidangan anda meminum air, ini akan membantu anda makan dalm jumlah yang sedikit. Harus diingat pengambilan air hendaklah di bahagi - bahagi salam sehari bukannya di ambil sekaligus. Harus diingat juga air yang diambil hendaklah air kosong, air jus dan juga yang menyihatkan dan bukannya minuman bergas!, INGAT!

p/s: dah lame ase nyer x mndi air trjun..


4 comments:

Khaizie Prime said...

ni nk promote air botol ko guano?
ahaks!

cempedakbiru said...

yakk..
xdop la sdaro
skada kosi2..

cempedakbiru said...
This comment has been removed by the author.
Farrah Abd Rahman said...

info yang menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget