10 TIPS MAKAN DI BULAN RAMADHAN




1. Berbuka dengan membaca doa.

2. Mulakan dengan minum jus buah-buahan (tanpa gula) atau air yang sedikit manis dan buah kurma 1-2 biji disusuli dengan sembahyang maghrib dan sunat awwabin mengikut kemampuan masing-masing.

3. Bolehlah makan nasi & "noodles"
  • Nasi putih, Mee/ Bihun (Berkuah/ Sup)
  • Nasi ulam, Kuey teow
  • Nasi kerabu
4. Kurangkan pengambilan makanan yang berlemak dan berminyak.

5. Lebihkan mengambil buah-buahan dan sayur-sayuran.

6. Kunyahlah makanan dengan perlahan-lahan.

7. Berhenti makan sebelum kenyang.

8. Lebihkan minum air.

9. Selepas sembahyang terawih, bolehlah menjamu 1-2 potong kuih, buah-buah atau jus buah-buahan.

10. Bersahurlah dengan memakan makanan yang tidak berminyak dan berlemak. Pilihan yang disyorkan adalah seperti berikut:

  • Nasi putih Oats/ Nestum
  • Roti/ Ban Buah-buahan/ Kurma


Lebihkan ikan, ayam tanpa lemak, daging pepejal (tanpa lemak), hadkan telur dan makanan laut.





p/s: "badan sihat, Ramadhan berkat"




No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget